Första veckan avklarad

Så är det måndag och den första veckan här har passerat. Det gick rätt fort då jag inte jorde särskilt mycket utöver sova och se på film. I onsdags lyckades jag ta mig till sjukhuset för att registrera mig hos en mottagning, där de hade lunch och inte var särskilt hjälpsamma vilket resulterade i att jag bröt ihop och började gråta. Hade troligtvis med att jag var helt slut och knappt hade ätit på tre dagar. Lyckligtvis fick jag lite hjälp med tanke på tårarna och sen skulle de snabba på med mitt pappersarbete så jag kunde få en läkartid redan dagen efter. I vanliga fall tar det 48 timmar att registrera sig hos en mottagning här i Glasgow.
Efter mitt besök på sjukhuset blev det en promenad i regnet tillbaka till mitt rum för att ta det lugnt och sova lite middag. Det blev ett antal koppar te och lite serier i övrigt.
 
I torsdags ringde jag till mottagningen för att få en läkartid, vilket inte var det lättaste. Måste erkänna att möjligheten att boka läkartider via mina sidor på 1177 är väldigt smidigt och skönt. Det visade sig att de inte hade lyckats registrera mig än när jag ringde så blev ombedd att komma lite innan min tid för att göra om hela registreringen. Däremot så hade de lyckats hitta mig och lägga in mig i systemet när jag väl dök upp så det blev en timmes väntade på att få träffa doktorn. Hon bad om ursäkt för att det dragit ut på tiden och gjorde en kort undersökning för att konstatera att jag hade influensa, så hon skrev ut ibuprufen och paracetamol till mig. Jag hade lika gärna kunnat gå och köpa det själv på vilket apotek som helst, men kändes som att jag kunde ta det på recept för att få större förpackningar. Här har de en regel om att man bara får köpa max 2 produkter som innehåller paracetamol per inhandling. Det gav mig också en möjlighet att se lite mer av vårdsystemet genom att behöva gå till apoteket och hämta ut någonting på recept. Här får man recept på papper som lämnas in till farmacepten som plockar ihop allt på listan medan man väntar och sen ropar de upp ens namn och frågar om ens adress för att man ska få sina mediciner. Det var ett under att hon förstod vad jag sa eftersom hostan gjort att jag i stort sätt tappat rösten.
Efter att jag fått mina tabletter tog jag en promenad in till stan då jag började må lite bättre av att ha tagit båda febernedsättande. Så jag gick runt lite på gatorna och såg mig omkring innan jag tog mig till TESCO, en matkedja, och handlade lite mat för att få i mig något annat än te.
 
I fredags började jag må bättre och vaknade utan feber vilket var väldigt skönt. Så fredag till söndag hände inte så mycket i mitt liv förutom att jag sov och tittade på serier och började äta mat :P Passade även på att ta mig en titt i tvättstugan för att se hur jag skulle lösa den punkten, framförallt då jag inte har så många uppsättningar vårdkläder att ha på mig på praktiken. Det verkade betydligt mer komplicerat att tvätta här än i något annat land, först måste man införskaffa ett tvättkort, registrera sig online och ladda på kortet med pengar och använda sig av koder för både tvättmaskinerna och torktumlarna. Dessutom är man tvungen att köpa tvättmedel och lägga in i maskinen och det är förbjudet att använda sköljmedel då det förstör maskinerna. Känner att tvättdagar kommer vara de tråkigaste kvällarna :P
 
Idag var en betydligt roligare dag, då jag hade praktik med min riktiga handledare för första gången. Det kändes helt klart fel att åka dit i vårdkläderna direkt och sitta med dem på bussen, men det är tydligen så man gör i det här landet så det är bara att vänja sig. Sen åkte vi ut på besök då jag var inom hemsjukvården idag och fick ge insulin till en patient. Här verkar de ge insulin i armarna oftare än magen och låren som jag är van vid från Sverige. Sen fick jag vara med vid en omläggning av nekrotiska tår, vilket innebär att de är svarta. Men de hade börjat läka fint och jag var glad över att jag fortfarande är förkyld och har nedsatt luktsinne för alla andra klagade på att de luktade väldigt äckligt. Sen tog min handledare med mig till undersökningsrummen för att jag skulle få träffa min andra handledare som jag kommer vara med när jag är på avdelningen och behandlar patienter som kommer till mottagningen. Båda är väldigt trevliga även om de har lite svår dialekt beroende på vad de säger. Men förhoppningsvis är jag flytande inom några veckor =)
Vid 12 sa handledaren att det var dags för mig att åka hem och äta lunch och plugga eftersom hon bara hade möten resten av dagen vilket skulle vara tråkigt för min del så det var ingen mening för mig att vara kvar. Så det blev en väldigt kort andra dag också.
Så jag åkte hem för att byta om och sen tog jag mig till bussen som Débora satt på för att följa med henne hem och äta lunch med henne, hennes syster och son. Det blev något brasilianskt och sallad som hennes syster hade fixat. Det var riktigt gott, så får hoppas på att bli inbjuden på mat någon mer gång för att testa andra rätter från Brasilien :) Vi letade upp lite olika aktiviteter att göra och anmäla oss till för att se mer av Glasgow medan vi är här. Fick mysa en del med Erik i soffan och ta lite roliga bilder också.
På vägen hem passade jag på att gå in på Lidl och handla lite mer mat, så har en del frysvaror och mer än bara pasta att äta nu äntligen. Har inte varit så motiverande att gå och handla tungt när jag varit sjuk och bära hem massa tunga varor när det tar ca 15 minuter att gå hem från närmaste matbutik.
 
Nu ska jag ta tag i lite kvällsmål och se en film innan det är läggdags igen Zzz